Sådan opretter du en ny rutine

Opdatered av Lifetools AS

I ”Mine rutiner” analyseres, opbygges og offentliggøres forskellige rutiner i KnowMe. En færdig rutine består af en beskrivelse af selve rutinen (tekst og video), samt eventuelle tilknytninger der måtte hænge sammen med rutinen. Med tilknytninger mener vi beskrivelser af samhandlingen og eventuelle mål knyttet til rutinen, samt om der findes oprettede udtryk i systemet, der hænger sammen med.

Beskrivelserne af rutiner skal skabe en bedre helhed i kommunikationen og samhandlingen. Du kan organisere personens rutiner i mapper og undermapper for at holde overblikket over hvilke rutiner der har en sammenhæng med hinanden. Brug gerne farvekodevælgeren for at markere sammenhængen. Opret så rutinekortet på det mappeniveau, der passer bedst. Ved på denne måde at arbejde systematisk bliver det lettere at finde frem til rigtig rutine i Companion-appen under samhandling.

Opret kategori og rutine

1. Log ind med dit brugernavn og kodeord på creator.knowme.no
  2. Vælg ”Mine rutiner” fra menuen i venstre side, eller brug genvejen på Dashboardet.
  3. Opret en kategori ved at trykke på ”Ny kategori”. Giv kategorien et navn og eventuelt en farve.
  4. Opret et nyt rutinekort ved at vælge ”Ny rutine”, og følg trinnene i opgavelisten.

Kategorierne bruges til at holde orden i rutinekortene, så de bliver lettere at finde i Companion-appen. Du kan organisere yderligere ved at oprette underkategorier ved at trykke på knappen ”Ny underkategori”.

Udfyld rutinekortet

Indholdet gemmes automatisk mens du arbejder. Tryk på "Opdater" for at være sikker på at de siste ændringene er gemt.
  1. Vælg medie for rutineanalyse (obligatorisk) Her kan du hente foto og video fra Mediebiblioteket eller Observasjoner. Åben og marker mediet du skal bruge ved at trykke på ”Vælg”.
  2. Giv rutinen en overskrift (obligatorisk) Klik på Nyoprettet kort, skriv en forklarende titel og tryk på gem.
  3. Beskriv rutinen (obligatorisk) Beskriv grundigt hvorledes rutinen skal udføres.
  4. Beskriv eventuelle rutinemål. Indsæt de mål, der måske er lavet for rutinen.

Tip! Til punkterne 3, 4 og 5: Brug informationer der allerede er udarbejdet i handleplaner, udviklingsbeskrivelser, undervisningsplaner eller andre dokumenter.
  1. Beskriv samspillet i rutinen
    • Hvordan du stiller mig spørgsmål: Beskriv hvordan personen forberedes på rutinen. Vises der for eksempel et konkret, som brugeren forbinder med den rutine, der skal gennemføres? Eller forbereder man ved at fortælle med ord, symboler eller tegn til tale.
    • Hvordan du fortæller mig, hvad der skal ske: Beskriv rutinen trin for trin. For eksempel ved påklædning; berør de dele af kroppen der skal tøj på og fortæl personen, hvad der skal til at ske.
    • Hvordan du forklarer det, vi foretager os: ”Nu kommer trøjen over hovedet, så stræk dine arme ud” •Hvordan du afslutter: Beskriv hvordan du afslutter rutinen. Beskriv om det fortælles med ord, tegn til tale eller symboler.
  2. Giv rutinen nøgleord Tilføj nøgleord som i forhold til indholdet i rutinen. Dette vil gøre det lettere at finde rutinen i Companionappen senere. Hver ord som skrives vil være søgbare ord, så undgå at lægge hele sætninger ind.
  3. Tilføj medie som viser rutinen. Marker hvilket medie der skal vise rutinen. Klik på den fil du vil bruge, så den får en orange markør.
  4. Indeholder rutinen sensitiv information? Marker om rutinen indeholder noget sensitivt.

Offentliggøre rutinen

Når alle opgaverne er udfyldt (de der er markeret med orange udråbstegn skal udfyldes, dem uden er valgfri) er rutinen klar til at blive offentliggjort. Er du logget ind som administrator eller forældre/værge vil du have muligheden for at offentliggøre. Tryk på ”Offentliggør” og indholdet vil være tilgængelig i Companion-appen på iPaden.

I rutiner har du mulighed for ”Gruppebesked”. Denne funktionen gør det muligt at holde en dialog internt i netværket omkring nyt indhold. Brug gerne denne funktion til at informere om nyt indhold, til kvalitetssikring og tilbagemeldinger fra hele netværket.