Slik lager du et nytt uttrykk

Oppdatert av Lifetools AS

I denne artikkelen viser vi deg hvordan du går frem for å bygge et nytt uttrykk i KnowMe Creator. Du finner også en video som demonstrerer hvordan det gjøres.

Se også: "Mine uttrykk" i Companion

Opprett et nytt uttrykkskort

1. Velg «Mine uttrykk» i menyen på venstre side for å komme til uttrykksbanken. Eller klikk deg inn på snarveien som ligger på Dashbordet under Uttrykk "Kom i gang"
  2. For å opprette nytt uttrykkskort trykk den grønne "Nytt uttrykk"-knappen oppe i høyre hjørne
Du får nå opp et tomt uttrykkskort som inneholder en rekke oppgaver som skal fylles ut for å kunne publisere et ferdig uttrykk. Rekkefølgen oppgavene er lagt i har en struktur som skal hjelpe oss med å observere, tolke og respondere på uttrykket som vi jobber med. Trykk på "Neste" for å gå videre til neste oppgave. For hver oppgave som er fullført vil oppgaven få en grønn hake på seg. Oppgavene som er markert med et oransje utropstegn (!) må fylles ut for å kunne publisere uttrykket. De oppgavene som ikke har denne markeringen er frivillig å fylle ut, men vi anbefaler å fylle ut alle oppgavene.

Fyll ut uttrykkskortet

1. Velg media for analysen.

Velg media (film eller bilde) fra mediebiblioteket eller fra observasjoner. Få tilgang på alle filene dine ved å trykke på "Mediebiblioteket". Marker filen du vil bruke ved å trykke på "velg". Velg "Observasjoner" for å utforske innholdet i observasjonskortene. Klikk på "utforsk" for å se innholdet, med filer og tekst som beskriver observasjonen. Klikk på "velg" under filen fra observasjonen for å markere filen du ønsker å bruke.

1. Gi uttrykket en tittel.

Velg tittel fra rullgardinen eller trykk på "opprett tittel" for å opprette egen tittel og trykk deretter på "Lagre".

1. Legg til uttrykksfilter.

Marker hvilke deler av kroppen som brukes aktivt i uttrykket. Beveger personen på hodet, bruker arm, hånd eller andre kroppsdeler for å uttrykke seg, har du muligheten her til å markere dette.

Produseres det lyd, markerer du snakkeboblen.

Har uttrykket sammenheng med når på døgnet det forekommer eller hvilke følelsesmessig tilstand bruker er i kan det markeres her.

1. Beskriv hva jeg gjør.

Beskriv atferden du observerer.

• Hvordan er hodet, ansiktet, øyne og blikk, tunge og munn?
  • Hvordan er kroppen, er det bevegelse i kroppen, armer og bein?
  • Produseres det lyder, latter, stønn, babling eller gråt? Hvordan er pusten?
  1. Beskriv hva jeg mener.

Beskriv tolkningen dere har kommet frem til.

• Er dere sikre på tolkningen, kan dere skrive «Da betyr det at..»
  • Er tolkningen er foreløpig hypotese som dere trenger å undersøke videre, skriv «Da kan det bety at..»
  1. Beskriv hva jeg vil.

Beskriv hvordan uttrykket skal bekreftelse og respons på.

Eks. Da vil jeg at du bekrefter meg på uttrykket mitt, gjenta bevegelsen min og fortell meg at «nå er vi ferdig». Her har du også mulighet til å legge til en alternativ respons.

1. Gi uttrykket nøkkelord.

Hvert ord vil legge seg som enkeltsøkbare ord. Nøkkelordene gjør det lettere å søke opp i Companion-appen senere.

1. Velg uttrykkstype
  • Kommunikativ: de fleste uttrykkene vil høre inne under denne kategorien og under neste oppgave kan du legge til hvilken kommunikasjonsfunksjoner uttrykket har. Disse elementene er hentet fra IPCA skjema.
  • Før anfall: uttrykk som kan ha sammenheng med epileptiske anfall, før - under - etter.
  • Tilfeldig: uttrykk vi enda ikke kjenner helt til
  • Ticks: uttrykk som inneholder ufrivillige bevegelser som spasmer eller ticks.
  1. Velg uttrykkets funksjon.

Det ligger inne 10 kommunikasjonsfunksjoner som er hentet fra IPCA skjema. Disse funksjonen ligger tilgjengelig i rullgardinen. Du har i tillegg mulighet til å opprette egne funksjoner ved å trykke på "Opprett".

1. Velg media som viser uttrykket.

Marker hvilken fil som viser uttrykket. Trykk på filen slik at den får en oransje hake på seg.

1. Velg media som viser din respons.

Marker hvilken fil som viser responsen. Trykk på filen slik at den får en oransje hake på seg.

1. Velg følgeuttrykk.

Her har du muligheten til å markere andre uttrykk som dere kjenner til ofte kommer i samme setting som uttrykket dere jobber med. For eksempel kan du markere uttrykk som kommer i samme rutine eller aktivitet. Du vil få opp alle uttrykkene i uttrykksbanken. Huk av «legg til» på de uttrykkene som du velger som følgeuttrykk.

1. Velg en eller flere kategorier uttrykket tilhører.

Her kan du knytte uttrykket opp mot rutiner, interesser, aktivitet eller som generelt.

1. Inneholder uttrykket sensitiv informasjon?

Marker om uttrykket inneholder sensitiv informasjon. Ved å huke av for ja her vil dette uttrykke ikke være tilgjengelig for de som eventuelt har brukertilgang som gjest eller kommunikasjonspartner uten taushetsplikt. Uttrykket vil få et hengelås ikon på seg, som skal være med å bevisstgjøre kommunikasjonspartnere og administratorer som kan se innholdet om at dette er sensitivt.

Det meste av innholdet som legges inn i KnowMe trenger ikke å merkes som sensitivt. Systemet forholder seg til GDPR, og innholdet som publiseres her må man ha egen brukertilgang for å kunne se.

Publiser uttrykket

Innholdet lagres automatisk undervis mens du jobber. Når du er ferdig med alle oppgavene over kan du publisere innholdet. Dersom du har tilgangsnivå som "Administrator" eller "Foreldre/verge" har du mulighet til å publisere artikkelen. Trykk på "publiser", det nye uttrykket vil da bli tilgjengelig i Companion-appen.

Hvis dette er et uttrykk som ofte er i bruk kan du velge å «markere som favoritt». Da vil det lages en snarvei til dette uttrykket fra dashbordet på Companion-appen.

Gruppemelding-funksjon: Den oransje gruppemeldingen gjør det mulig å sende ut meldinger til nettverket i uttrykket det jobbes med. Her kan du be om å få tilbakemeldinger fra andre i nettverket og holde dialogen i systemet uten å måtte samles til møter. Åpne gruppemeldinger, skriv inn beskjed og send. Da vil personene i nettverket få opp et varsel neste gang de logger inn. Trykk på varselet og du vil bli sendt til det uttrykket meldingen gjelder for.